Hyvä pohjaratkaisu

Vanhan talon pohjaratkaisuun täytyy mahtua unelmakotisi.

Vanhan korjaaja sitoutuu aina yllätyksiin ja suunnitelmien muutoksiin, joskus tyytyy oleviin ratkaisuihin.

Talossamme on hyvä pohjaratkaisu

Pohjaratkaisusta ei kannata tinkiä. Täydellinen ei senkään tarvitse olla kunhan kantavien seinien paikat antavat mahdollisuuksia.

Talossamme on kaksi asuinkerrosta ja maatalon varastointitilaksi tehty kellarikerros.
Alemmassa asuinkerroksessa on kylmä kuisti, eteisaula ja portaikko, pukuhuone, pesuhuone ja sauna, wc, olohuone ja keittiö. Kylmää kuistia lukuunottamatta rakenteet ovat tiiltä.

Talomme alakerran pohjaratkaisu
Vasemmalta ylhäältä: Pesuhuone, sauna, olohuone, oikealla alhaalla tupakeittiö, eteinen/portaat ylös. Eteisestä käynti vessaan ja pukuhuoneeseen. Eteisessä portaiden vieressä/alla näkyy ruokahissin paikka.

Huomaa että vuonna 1956 talon piirustukset on mielellään tehty tasametreille. Sähkötyöt on selitetty saman piirustuksen avulla ja putkimies on tehnyt työnsä omaan tietämykseensä luottaen.

Mukavuutta lisänneitä yksityiskohtia

Maatalouskeskuksen suunnittelija on ollut ajan tasalla ja piirtänyt taloomme kylän ensimmäisen sisäsaunan ja tupakeittiöstä avautui ovi ruokahissiin. Hissi oli käytännössä ruokakaappi joka laskettiin väkipyörällä alakertaan kellariin. Ihan mielettömän hieno yksityiskohta!

Mutta siis se pohja: alemmassa asuinkerroksessa jotakuinkin 80m2: tilavat huoneet. En voi parhaalla tahdollanikaan sanoa että talo olisi ollut “kaunis” mutta kyllä minä sen potentiaalin ymmärsin. Portaikko lohkaisee melkoisen erän alakerrasta. Nyt kun isot muutokset on tehty, sekin on ollut pelkästään mukavuutta lisäävä ja näyttävä yksityiskohta.

Eteinen

Kotiin ja mummolaan

Jukka tulee lapsuudenkotiinsa ja lapset mummolaan – talolla on jo lähtökohtaisesti arvioimattomasti positiivinen vire. Minä tuijotan piirustuksia ja suljen katseeni kuluneista pinnoista.

Lähes kaikki työ varattiin itselle ja sovittiin että tehdään kun keritään, tehdään aina kun on saatu rahat kokoon seuraavaa kohdetta varten. Itse suunnitellaan – jos osataan.
Ei se ihan niin mene. Itse tekeminen, jaksaminen ja odottaminen on ihan hirveän raskasta.

Valitsisin silti samoin vieläkin. Remontoinnissa ja itse tekemisessä ja suunnittelussa on muutakin sisältöä kuin säästö tai pakko.

Onnenkantamoinen tai useita!

Meillä oli mieletön tuuri. Tiilirunkoinen talomme on välttänyt lähes kokonaan ongelmallisiksi osoittautuneet 50-luvulla ihan uutukaiset rakennusmateriaalit. 50- luvulla tuli esimerkiksi lasi- ja vuorivillat, lastulevyt ja asbestipitoiset mineriittilevyt. Liiteri ja katto olivat ainoita joissa oli käytetty mineriittiä.

Jonkinlainen kiireys maatalon arjen pyörittämisessä on säästänyt meidät toisenkin kerran ongelmallisilta rakennusmateriaaleilta: Talossamme ei ole tehty sen kummempia remontteja tavallisia maalaamisia ja tapetointeja lukuunottamatta. Puolilämmin kellarikerros on vain pyyhkäisty pari kertaa uudelleen kalkkimaalilla eikä 70-luvulla niin suositulla lateksilla.

Talo kaikilta osin on asuinkelpoinen ja pienellä pintaremontilla kohtuullisen viihtyisä.

 

 

 

Piditkö lukemastasi?
0

Tekijä: Minna Pii

Hei Olen Minna Pii isäni tekniikan pikkujättiläisestä lukemaan oppinut wannabe-rakennusmestari. Ikuinen kiinnostukseni rakenteisiin on toteutunut teknisen piirtäjän koulutuksessa, mutta lama-ajalla alan työt tyssäsivät ja siirryin kokonaan wannabe-moodiin. Aina silloin tällöin jotakin sivuavaa olen voinut tehdä ja nyt omassa kodissa toteuttaa koko innolla. Arvostan vanhaa osaamista ja kokemusta mutta olen hillittömän kiinnostunut tekniikan kehityksestä. Rakennusalustana olen käyttänyt mitä parhaiten suunniteltua -57 valmistunutta tiilirunkoista kotiamme. Toteuttajana suunnitelmille toimii tuo minun mieheni Jukka. - kirvesmies. Jukka -parka on joutunut tähän mennessä vaihtamaan muutaman huoneen paikkaa, useamman oven kohtaa ja siirtämään seiniä. Vielä minulla on muutama "ihan mahtava" idea, joten työt eivät ainakaan lopu. Näistä minä kirjoittelen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *